Archiwum listopad 2014


stół pięknie nakryty
Autor: spitech
28 listopada 2014, 09:37

XI edycja Małopolskiego Konkursu "Stół pięknie nakryty — fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole" rozstrzygnięta.

W dniu 22 listopada 2014 r. w Zespole Szkól Gastronomicznych Nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się
XI Małopolski konkurs "Stół pięknie nakryty — fantazje serowe z Unii Europejskiej na polskim stole".
To już jedenasty raz młodzi kucharze sporządzali potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane. W każdej edycji konkursu biorą udział najlepsi uczniowie z małopolskich szkół. W tym roku rywalizowało ze sobą 14 zespołów. Kucharze sporządzili znakomite zakąski z wykorzystaniem serów z różnych krajów Unii Europejskiej. Kelnerzy pokazali nowe, eleganckie oblicze współczesnego polskiego stołu i wykonali pyszne napoje. Wszyscy Jurorzy podkreślali wysoki poziom pracy i efektów uczestników konkursu. Bardzo nas to cieszy, że kształcimy takich znakomitych kucharzy i kelnerów.
Nad pracą uczniów w czasie konkursu czuwały komisje w skład, których wchodzili kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Barmanów Polskich.

Ciasteczka wyśmienite
Autor: spitech
Tagi: ciasta  
21 listopada 2014, 09:34
Ciasteczka wyśmienite

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod» Wielkość
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.
Wysokość 1-1,4 cm. wypieku ciasta.

 

» Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.

» Smak i zapach
Smak delikatny, słodki, maślany - typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.