Tagi: ciasta
21 listopada 2014, 09:34
Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod» Wielkość
Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm.
Wysokość 1-1,4 cm. wypieku ciasta.
» Barwa (zewnętrzna i na przekroju)
Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od różowego do brązowego.
» Smak i zapach
Smak delikatny, słodki, maślany - typowy dla tego typu wyrobów, z kwaskowym posmakiem marmolady.